MOJARO

Saturday, April 08, 2006

Nişte rateuri monumentale


Acum doua saptamini intreprinderea de stat Posta Moldovei a emis o serie de timbre uzuale, ale caror tematica ridica multe semne de intrebare. Desi mici, bine desenate si tiparite, marcile aceste furnizeaza o serie de date cel putin enigmatice:
1. Timbrul cu valoarea nominala de 22 bani infatiseaza cladirea OP nr. 21 din or. Balţi. Edificiul acesta are o faţadă de inspiraţie ART Nouveaux (sau Art Deco), dar "documentariştii" de la Posta Moldovei ne informeaza ca ea ar fi fost ridicata în secolul al XIX-lea!!! Dacă este aşa, atunci asistăm la o imensă descoperire a istoriei artei, că acest curent foarte răspândit în Europa de după 1900-1910, a apărut de fapt, nu în Franţa, cu răspândire şi în Germania şi Belgia, ci în Imperiul Ţarist, mai exact, la periferia acestuia - în Gubernia Basarabia!

2. Din câte cunosc, Arcul de Triumf din centrul capitalei RM s-a numit mereu aşa, şi nu "Porţile Sfinte", cum le-au numit aceiaşi făcători ai istoriei contemporane de la Chişinău(timbrul cu valoare nominală de 40 bani);

3. Casa Herţa (arătată pe marca cu valoarea de 3,50 lei) a apărut pe harta Chişinăului în perioada 1901-1903, care după deznaţionalizare şi după războiul al II-lea mondial s-a transformat în Muzeu de artă. E drept, că Pinacoteca oraşului Chişinău a funcţionat din 1939, dar colecţia ei s-a pierdut după 1941! Prin urmare, la ce anume se referă acest timbru? Ce anume comemorează el? Casa Herţa? Muzeul, care nu EXISTA în 1939? Pinacoteca, de care nici nu se pomeneşte pe acel petec de hârtie gumată???

Cărui scop şi ţel slujesc aceste emisiuni poştale?

ochiul (mereu) de veghe

0 Comments:

Post a Comment

<< Home